Strony

23 cze 2010

Ciasto drożdżowe z owocami



Moje ulubione ciasto drożdżowe, które robiłam
 już wiele razy zmieniając tylko owoce.
Udaje się nawet tym, którzy z
ciastem
drożdżowym mają problemy.

Składniki
na blaszkę 24x40:

30g świeżych drożdży

  3 szklanki mąki krupczatki
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
2 jaja
125g masła roślinnego (margaryny) 
  1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego  
ok. 1/2kg owoców
  1 jajko do posmarowania wierzchu

Składniki na kruszonkę:

  1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
1/4 kostki masła

Do ciepłego mleka dodać drożdże. Mieszać aż się rozpuszczą.
Dodać 1 łyżeczkę cukru i 5-6 łyżek mąki
(rozczyn powinien mieć gęstość
kwaśnej śmietany).
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Do wyrośniętego rozczynu dodać
resztę mąki, cukru i sól.
  Następnie rozpuszczone masło wymieszane z jajami i aromat.
Wyrobić ciasto mikserem ze spiralkami.
Przykryć i odstawić na ok. 30 minut.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć do blaszki.

Posmarować rozmącony jajkiem i ponakłuwać widelcem.
Włożyć owoce i posypać kruszonką.
Odstawić na ok. 20 minut.
Piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut.


12 komentarzy:

  1. O tak, to ciasto nawet dla takich drożdżowych nieudaczników jak ja :) Proste, pyszne, zawsze wychodzi. Nawet z suszonych drożdży. Ba! Pasuje do większości owoców, bo cały ubiegły rok robiłam z takimi owocami, które akurat w koszyku miałam :) Jedyny wyjątek: czerwona porzeczka nie bardzo nam smakowała.
    Dziękuję za podzielenie się tym przepisem :)
    Pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę, że ciasto smakuje. Ja też robiłam je z wieloma owocami (jabłka, jagody, wiśnie, rabarbar, śliwki a nawet z serem) ale z porzeczkami nie przyszło mi do głowy i jak się okazuje to dobrze;)Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. najpyszniejsze. pachnące i domowe.

    OdpowiedzUsuń
  4. No ja wpadłam na ten genialny pomysł :) Ale z dżemem z czarnej porzeczki już było ok :) Robiłam też tylko z rodzynkami, albo ze skórką pomarańczową. Były też i gruszki i śliwki i mix leśny :) To ciasto nieodmiennie nas zachwyca i smakuje każdemu, kto je próbuje. Czasem nawet dostaję zamówienie na nie :)
    Robiłam i ze zwykłej mąki, tez ok, ale z krupczatką jest najpyszniejsza :)

    Znowu się rozpisałam, ale nie potrafię nad tym przepisem przejść obojętnie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. asieja miło mi, że smakowało.

    Ja też uważam, że z krupczatkę smakuje najlepiej.Robiłam ze zwykłą ale to już nie to samo.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Też robiłam to pyszne niezawodne ciacho mniammmmm i to nie raz:) Nawet na chrzcinach u mojego ancymona musiało być i znikało w mgnieniu oka:)) Ilka mozesz mi podac jakis przepis na lukier? bede Ci bardzo wdzieczna:)bardzo:) pozdrawiam serdecznie ilona

    OdpowiedzUsuń
  7. Ilko oprócz przepisu na niezawodny lukier proszę Cie jeszcze o informację jak zrobić masę serową żeby zrobić z tym właśnie ciastem. Do tej pory robiłam go z owocami ale chcialabym z serem i jak juz taką masę zrobię to co z tym dalej zrobić tzn rozłożyć na ciasto? czy moze jakos do środka? pozdrowionka ilona

    OdpowiedzUsuń
  8. Lukier robię na "oko". Do garnuszka wlewam 1-2 łyżki mleka. Wstawiam na gaz i potem do gorącego dodaję tyle cukru pudru żeby powstał lukier o potrzebnej konsystencji. Na końcu dodaję kilka kropli aromatu np. rumowego.

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam już kiedyś to ciasto z serem. Ser zrobiłam z przepisu na drożdżówki z serem. Jest tutaj: http://www.wielkiezarcie.com/recipe21610.html.
    Ja ser nałożyłam na wierzch ciasta i posypałam kruszonka.

    OdpowiedzUsuń
  10. Serdeczne dzieki:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Wow...pierwszy raz wyszla mi puszysta drozdzowka!!!
    super przepis...latwy malo pracochlonny(jedynie cierpilwosc potrzebna jak rosnie ;) )
    Goraco Polecam...super blog i pyszne przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo się cieszę, ze drożdżówka wyszła i smakowała:)

    OdpowiedzUsuń