Strony

21 lip 2010

Zupa pieczarkowa z makaronem



Zupa jest z tych łatwych i szybkich
(jak większość moich przepisów
zresztą:))
i szczególnie polecam ją wielbicielom pieczarek.



Składniki na ok.3 osoby:
1-1,5L bulionu drobiowego
  2 marchewki
1 pietruszka
kawałeczek pora
kawałeczek selera
ok. 20dag pieczarek
ok. 100g makaronu np. świderki
sól, pieprz
 1-2 łyżki śmietany do zup

Najpierw ugotować wywar lub użyć kostki rosołowej.
Dodać startą na tarce marchewkę,
pietruszkę, selera i pokrojonego w krążki pora.
Włożyć do wywaru i
chwilkę pogotować.
Pieczarki pokroić w kostkę
lub w plasterki
i podsmażyć na maśle.
Dodać do zupy.
Zupę gotować na małym gazie.  
Pod koniec gotowania (ok. 10 minut)
dodać makaron.
Doprawić solą i pieprzem oraz śmietaną.
Przed podaniem posypać natką lub koperkiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz