Strony

1 kwi 2011

Ciastka francuskie ze szpinakiem


Kolejna propozycja na
przekąskę do barszczyku
z ciasta francuskiego. Tym razem z farszem
szpinakowo-serowym.

Składniki
na 4-5 sztuk:
1 opakowanie
ciasta francuskiego
( u mnie świeże-275g)

Składniki
na farsz:

ok.150-200g mrożonego szpinaku
ok.100g twarogu półtłustego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Jeśli mamy ciasto francuskie
trzeba
je odmrozić.
Najpierw przygotować farsz.
Szpinak rozmrozić.

Włożyć na patelnię i smażyć do czasu
aż odparuje cała woda.

Dodać przeciśnięty czosnek
oraz sól i pieprz.

Skruszyć biały ser i
dodać do szpinaku.
Chwilkę razem przesmażyć.
Ewentualnie doprawić
jeszcze do smaku.
Ciasto przeciąć wzdłuż na dwie równe części.

Następnie na 8 -10
prostokątów.Cztery prostokąty naciąć
w 3-4 miejscach.
Na resztę wyłożyć farsz.



Brzegi ciasta posmarować wodą.
Nałożyć ponacinane prostokąty
na te z farszem.

Mocno zlepić brzegi.
Każde ciastko posmarować
żółtkiem
zmieszanym
z 1 łyżką mleka lub wody.
Piec ok. 15 minut w 190 stopniach.

4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam szpinak i ciasto francuskie - więc takie połaczenie to niebo w gębie :D.
    Polecam zamiast twarogu dodać ser gorgonzola (lub inny pleśniowy o wyraźnym smaku). Wówczas sera nie mieszamy ze szpinakiem i nie zasmażamy, ale układamy na szpinak.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki za radę:) Muszę spróbować z innym serem.

    OdpowiedzUsuń