Strony

13 gru 2014

Muffinki piernikowe


Pyszne, wilgotne babeczki piernikowe.
Piekłam dla dziecka do szkoły i
podobno rozeszły się błyskawicznie:)

Składniki na 12 sztuk:
2 szklanki mąki pszennej lub
1,5 pszennej i 1/2 pszennej razowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 szklanki brązowego cukru
1 łyżka przyprawy do piernika
50 ml oleju
1/2 szklanki maślanki
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki miodu
1 jajko
1 średnie jabłko

polewa czekoladowa

W misce wymieszać wszystkie suche składniki:
mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę
do piernika. W drugiej misce wymieszać składniki mokre:
jajko, olej, maślankę, mleko i miód. Do miski z suchymi
składnikami dodać mokre i szybko wymieszać tylko
do połączenia składników pod koniec dodając
starte na tarce o grubych oczkach obrane jabłko.
Ciastem wypełnić foremkę do muffinek do3/4
wysokości i piec 20-25 minut w 190 stopniach.
Gdy ostygnąć polać polewą  i udekorować wg. gustu.


* Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki.

4 komentarze: