Strony

2 kwi 2015

Babeczki ponczowe


W tym roku postawiłam jak już pisałam
wcześniej na serniki ale babeczek 
też przecież nie może zabraknąć.
Dzisiaj w wersji mini- ponczowe:)

Składniki na 6 sztuk:
25g świeżych drodży
50 ml letniego mleka
350g maki tortowej 
30g cukru
4 jajka
120g masła
szczypta soli
skórka otarta z 1/2 cytryny

Składniki na poncz:
1 niepełna szklanka cukru
sok z 1/2 cytryny
30 ml rumu
1,5 szklanki wody

troszkę bitej śmietany
i owoce do dekoracji

Do miski przesiać mąkę. W środku 
zrobić dołek i wlać mleko. Drożdże
rozetrzeć z cukrem. Dodać do mleka
i wymieszać tylko tę część w dołku.
Przykryć i odstawić aż rozczyn urośnie.
Jajka lekko ubić i dodać do miski z 
rozczynem. Dodać szczyptę soli.
Wyrobić ciasto (ja wyrabiałam spiralkami
miksera). Gdy składniki się połączą dodać
rozpuszczone letnie masło oraz skórkę z cytryny.


Ponownie wyrobić ciasto. przykryć i odstawić
aż podwoi objętość. Wyrośniętym ciastem
wypełnić 6 małych babeczek o szerokości 
foremki 10 cm x 6 cm wysokości.Wstawić 
do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut.
Wyjąć i zostawić aż ostygną. Przygotować 
poncz. Wodę zagotować z cukrem.
Odstawić aż ostygnie i wtedy dodać sok
z cytryny i rum. Ostudzone babeczki
przyciąć od dołu żaby dobrze stały.
Następnie trzeba je nakłuć wykałaczką i 
zanurzyć każdą w ponczu. Udekorować
bitą śmietaną i owocami.


* Przepis na samo ciasto jest
autorstwa Pawła Małeckiego.

3 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł z tym ponczowaniem babeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne te babeczki! *.*
    Musiały być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń