Jesienne ciasto z gruszkami i cynamonem.
Polecam na niedzielny deser lub
spotkanie przy kawie ze znajomymi.
Tym bardziej, że przepis błyskawiczny.
Nie trzeba nawet brudzić miksera;)
Składniki:
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki musu jabłkowego
3 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 kg gruszek
W misce zmieszać olej, mus jabłkowy, cukier,
jajka i ekstrakt z wanilii. W drugiej misce
zmieszać suche składniki: mąkę, sodę, proszek,
cynamon i gałkę. Dodać suche składniki do
mokrych i wymieszać łyżką ale niezbyt
dokładnie tylko do połączenia składników.
Dodać obrane i pokrojone w kostkę gruszki.
Ciasto przełożyć do foremki keksówki i piec
w nagrzanym do 180 stopni piekarniku
przez ok. 45-55 minut . Gdy ostygnie
można posypać cukrem pudrem.
To ciasto wygląda obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńMusiało być pyszne! *.*
mniam! bardzo lubię takie ciacha!
OdpowiedzUsuń