Właściwie nazwać powinnam ten
krem kurkowo-ziemniaczany bo
sporo tu ziemniaków służących
zagęszczeniu zupy. Tak czy inaczej
polecam bo zupka pyszna i prosta:)
Składniki dla 3-4 osób:
400 g kurek
450 g ziemniaków
1 cebula
1 łyżka masła+1 łyżka oleju
200 ml śmietany 30%
700 ml bulionu warzywnego
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
Cebulę drobno pokroić. Zeszklić na maśle
z olejem. Dodać grzyby i smażyć kilka
minut razem. Wlać bulion i dodać
pokrojone ziemniaki. Gotować aż
będą miękkie. Z zupy wyjąć trochę
kurek. Resztę zupy zmiksować.
Wlać śmietanę i doprawić do smaku.
Do każdej porcji zupy włożyć
kilka wyjętych grzybów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz