Strony

14 wrz 2015

Zupa jarzynowa z cukinią


Od kilku lat jestem fanką
wszelakich zup.
Moje ulubione to takie z dużą
ilością pysznych warzyw:)
Możecie być pewni na blogu
zup na pewno nie zabraknie:)

Składniki dla 4 osób:
2 łyżki masła
biała część pora
3 łodygi selera naciowego
1 marchewka
1 mała cukinia
4 średniej wielkości ziemniaki
1,5 L bulionu warzywnego lub drobiowego
sól, pieprz

W garnku o grubym dnie rozpuścić masło.
Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę,
w plasterki selera i pora. Dusić kilka minut.
Zalać bulionem i dodać pokrojone w kostkę
ziemniaki i plasterki cukinię. Gotować do 
miękkości (ok. 20 minut). Zupę doprawić
solą i pieprzem. Posypać koperkiem.
Jeśli ktoś lubi może zupę zaprawić śmietaną.

* Przepis po niewielkich modyfikacjach
ze strony Pobitegary.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz