![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgxtr7brRWBMA7gOdNsdx3yM-dqAHvKNWLMaGPXPhG-q5jqQivPrRrk0Fjhh5bAJaeolyvjC3cLhOeEU0Qp2NxnpZeJAYmKg-uqwTwK90xPVMBCD20jdgmRTAgDBXGi0FwHqCWnlccDmgEE/s640/a+%25C5%259Bwi%25C5%2584skie+uszka.jpg)
Świńskie uszka (zwane też palmierami)
to bardzo smaczne ciasteczka z ciasta francuskiego
z dodatkiem cukru.
Składniki:
300g ciasta francuskiego
ok.100g cukru kryształu
Ciasto francuskie jeśli mamy mrożone rozmrozić .
Na posypaną cukrem stolnicę wyłożyć ciasto.
Obracać kilka razy tak żeby na cieście
z każdej strony pozostało jak najwięcej cukru.
Następnie ciasto zwinąć z dłuższych boków
do środka (ale nie mają się stykać).
Posypać jeszcze lekko cukrem.
Potem założyć jedno na drugie (patrz. fotka poniżej)
Wycinać ostrym nożem ciasteczka grubości ołówka.
Piec w nagrzanym do 200-220 stopni
piekarniku po ok. 10 minut z każdej strony.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiau1RuiBgKQjsoUbA5F5ITGCgOWkOTxLUdUubGsgZ-M1LYmRVKDq0tXiEIiDMMotuPxQDMkYAhG8cE9thlAIwx9QvGsZEFi5Qlp16ZgiM9eyaI9Wfo5NLH8aVOFt8euBCLoLkPiObkWJ5t/s400/%25C5%259Bwi%25C5%2584skie+uszka4.jpg)
ciekawy prosty pomysł
OdpowiedzUsuńhaha fajna nazwa,jeszcze nie slyszalam o takich ciasteczkach..fajne i latwe.
OdpowiedzUsuń