Świńskie uszka (zwane też palmierami)
to bardzo smaczne ciasteczka z ciasta francuskiego
z dodatkiem cukru.
Składniki:
300g ciasta francuskiego
ok.100g cukru kryształu
Ciasto francuskie jeśli mamy mrożone rozmrozić .
Na posypaną cukrem stolnicę wyłożyć ciasto.
Obracać kilka razy tak żeby na cieście
z każdej strony pozostało jak najwięcej cukru.
Następnie ciasto zwinąć z dłuższych boków
do środka (ale nie mają się stykać).
Posypać jeszcze lekko cukrem.
Potem założyć jedno na drugie (patrz. fotka poniżej)
Wycinać ostrym nożem ciasteczka grubości ołówka.
Piec w nagrzanym do 200-220 stopni
piekarniku po ok. 10 minut z każdej strony.
ciekawy prosty pomysł
OdpowiedzUsuńhaha fajna nazwa,jeszcze nie slyszalam o takich ciasteczkach..fajne i latwe.
OdpowiedzUsuń