![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi4DfsKmaA9qJx5st7r7UGZNge5PycoM7PQHDTCmlxPpOiCwkwIWrnNpLCTQHLDATlo2jJCiez9L0G63_KbtbHH0eqUq4AKgOoO9vMn7zW9BxPHYUfAMNjeFLdct6kBDHs76x7eSFKB4JgT/s640/a+makowe+nowe.jpg)
Zaległy przepis jeszcze ze Świąt.
Ciasto makowe z uroczą kratką na wierzchu:))
Przepis z gazetki "Przysmaki".
Składniki na ciasto:
300g mąki
200g masła
100g cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki śmietany
szczypta soli
Składniki na masę makową:
250g maku
100g cukru pudru
3 łyżki miodu
2 łyżki masła
1 łyżka wiórków kokosowych
2 łyżki rodzynek
2 białka
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto.
Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
Mak opłukać, zalać wrzątkiem i gotować 20 minut.
Odcedzić i zmielić trzy razy.
W garnuszku rozpuścić masło.
Dodać mak, cukier, miód,
wiórki kokosowe i rodzynki.
Smażyć przez 15 minut ciągle mieszając.
Białka ubić na sztywno.
Dodawać po łyżce do masy makowej.
Delikatnie wymieszać.
Foremkę 24x30cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Z lodówki wyjąć ciasto.
1/4 ciasta odłożyć, resztę rozwałkować
i wyłożyć na dno blaszki.
Podpiec je w 180 stopniach ok. 20 minut.
Wyjąć z piekarnika i włożyć masę makową.
Z reszty ciasta uformować paseczki
i ułożyć na wierzchu ciasta.Piec dalej jeszcze ok. 25 minut.
Bardzo ładnie wygląda, a kratka faktycznie urocza:))
OdpowiedzUsuńZrobiłam to ciasto bo wyglądało świetnie. Niestety coś poszło nie tak, bo mak się nie związał i sypie się z ciasta. Poza tym mocno za słodkie.
OdpowiedzUsuń