Calzone czyli pieróg z ciasta jak na pizzę z dowolnym
farszem w środku. Może być podany zarówno jako
przekąska jak też możemy go podać na obiad.
Składniki na 4-6 osób:
450g mąki krupczatki
1 łyżeczka soli
7g suszonych drożdży
275ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy
Do miski wsypać mąkę, drożdże i sól.
Wlać oliwę i wodę.
Całość wymieszać a następnie zagnieść.
Powinno wyjść miękkie i elastyczne ciasto.
Można w razie potrzeby dodać wody lub mąki.
Ciasto zagniatać ok. 10 minut.
Wsadzić z powrotem do miski i wierzch
ciasta posmarować lekko oliwą.
Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1-2 godziny.
Powinno podwoić objętość.
Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 4-6 części.
Każdą rozwałkować na okrągły placuszek
o wymiarach ok. 20cm.
Na każdym rozsmarować wcześniej
przygotowane nadzienie zostawiając wolne brzegi.
Posmarować je wodą i złożyć na połowę.
Przycisnąć boki żeby ciasto dobrze się zlepiło.
Piec w 220 stopniach ok. 20 minut.
Przed pieczeniem lekko skropić wodą.
Do nadzienia możemy użyć właściwie co nam się podoba.
Ja przygotowałam sos pomidorowy z dodatkiem
szynki, pieczarek i żółtego sera. Z dużą ilością oregano.
Trzeba tylko pamiętać żeby sos nie był zbyt
rzadki bo wtedy ciasto nie będzie chrupiące.
ajajajjjjjj ale pyszności
OdpowiedzUsuń