Oponki czyli pączki z białego sera. Zdecydowanie
szybsze niż tradycyjne na drożdżach i równie pyszne:)
Moje z przepisu eNki.
Składniki:
1/2 kg białego sera
2 jajka
1 płaska łyżeczka sody
3 łyżki cukru
1,5-2 szklanki mąki
cukier puder do posypania
olej do smażenia
Wszystkie składniki zagnieść.
Jeśli ciasto wyszło zbyt miękkie dodać trochę mąki.
Ciasto rozwałkować dość grubo.
Wycinać szklanką koła, w środku każdej
kieliszkiem wyciąć dziurki.
Smażyć na oleju (ja od pewnego czau
tego typu wypieki smażę we frytkownicy).
Gdy wystygną posypać cukrem pudrem.
Karnawał w pełni to i oponki czas zjeść :) One tak apetycznie wyglądają, że zrobię. Dawno nie jadłam, dawno nie robiłam.
OdpowiedzUsuńidealne na tłusty czwartek będą :) ok.ile sztuk wychodzi z tej ilości składników?
OdpowiedzUsuńNiestety nie pamiętam.
OdpowiedzUsuń