![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgrseZxOUkadKqK_P_Po21Y3t1SWCpKgkeczThlTZ71OneQFiL53j2l5XkkG2x5epuSlwRrNIG0qWDScSmkXynl7wJSs_f-KYGJffqqQdO8PgOBJeWC1nzUc883s-pu7zMsZDeZKojkiIDC/s640/a+oponki1.jpg)
Oponki czyli pączki z białego sera. Zdecydowanie
szybsze niż tradycyjne na drożdżach i równie pyszne:)
Moje z przepisu eNki.
Składniki:
1/2 kg białego sera
2 jajka
1 płaska łyżeczka sody
3 łyżki cukru
1,5-2 szklanki mąki
cukier puder do posypania
olej do smażenia
Wszystkie składniki zagnieść.
Jeśli ciasto wyszło zbyt miękkie dodać trochę mąki.
Ciasto rozwałkować dość grubo.
Wycinać szklanką koła, w środku każdej
kieliszkiem wyciąć dziurki.
Smażyć na oleju (ja od pewnego czau
tego typu wypieki smażę we frytkownicy).
Gdy wystygną posypać cukrem pudrem.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEihUvIHzgDJ0m25KN8zJ1ciNH_2mXXVHWQv4zySfVriWnH_-r0CST9S7qKChGBcfySWNPAkVztvfPhu3H4-e49d21EuB5MiBUEFsF70r57vUuaqqGoIwIsyCLDZ74y3SasyFxAY5U3sLglV/s640/a+oponki.jpg)
Karnawał w pełni to i oponki czas zjeść :) One tak apetycznie wyglądają, że zrobię. Dawno nie jadłam, dawno nie robiłam.
OdpowiedzUsuńidealne na tłusty czwartek będą :) ok.ile sztuk wychodzi z tej ilości składników?
OdpowiedzUsuńNiestety nie pamiętam.
OdpowiedzUsuń