Strony

25 sty 2011

Ciasto czekoladowe



Bardzo wilgotne i mocno czekoladowe (a raczej kakaowe)
 ciasto. Pozostaje świeże przez kilka dni.
Nam bardzo smakowało. Przepis spisany z jakiejś gazety.

Składniki:
1 1/3 szklanki mąki 3/4 szklanki kakao*
1 łyżka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 szklanki cukru
1 szklanka maślanki
2 jajka
100ml oleju
1 szklanka naparu kawy szczypta soli

polewa czekoladowa
ew. wiórki kokosowe do posypania wierzchu

W misce wymieszać przesianą mąkę, sodę ,
proszek do pieczenia,cukier i sól.
W drugiej misce wymieszać maślankę, jajka,
olej i ostudzony napar kawy.

Do pierwszej miski wlać składniki z drugiej.
Wymieszać (ja użyłam miksera).
 
Upiec w tortownicy (u mnie blaszka do babki
o wym. 24cm)
w temp.180 stopni przez ok. 45 minut.

*zmieniłam troszkę proporcje i dałam 1/3 szklanki kakao
(tylko tyle miałam:))
i dwie czubate szklanki mąki.

2 komentarze:

  1. Ale tu ładnie:) Korzystna zmiana:)

    Ciacho też wygląda apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto kuszace...takie eleganckie!!skubnelam sobie kawaleczek:)

    OdpowiedzUsuń