Strony

25 cze 2010

Cappuccino



Trudno mi w to uwierzyć ale jeszcze kilka lat temu
w ogóle nie piłam kawy. Dzisiaj nie mogę się bez niej obyć.
Najbardziej smakuje mi przyrządzone
własnoręcznie
cappuccino lub latte.
Przepis pochodzi z broszurki
dołączonej
do spieniacza mleka, 
z którym się prawie nie rozstaję:))

Składniki:
espresso
mleko
cynamon (to już mój pomysł)

  Zaparzyć espresso, wlać do szklanek do ok.1/2 wysokości.
Mleko podgrzać a następnie spienić w spieniaczu
lub ubić mikserem aż utworzy się
na wierzchu pianka
a w dolnej części
mleko pozostanie płynne.
Do szklanki wlać płynne mleko.

Na wierzch wyłożyć łyżą dużą porcję piany.

Posypać cynamonem.


ps. ja piję kawę słodką więc do
zaparzonego espresso dodaję cukier.


1 komentarz:

  1. i ja nie mogę się obyc bez kawy. codzienny poranny rytuał.. :-)

    OdpowiedzUsuń