Strony

27 kwi 2011

Murzynek z budyniem



Dzisiaj kolejny
"poświąteczny"
przepis.
Tym razem na słodko.

Bardzo wilgotny
murzynek
przekładany
budyniem.

Składniki na ciasto
blaszka 23x23:
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka

2 jaja
1/2 szklanki oleju

2-3 łyżki powideł śliwkowych 3 łyżki kakao
2 łyżeczki sody
2 szklanki mąki

Składniki na masę:
2 szklanki mleka
1 opakowanie budyniu
śmietankowego (bez cukru)
2-3 łyżki cukru
2 łyżki masła

polewa czekoladowa
płatki migdałowe

Najpierw upiec ciasto.
Wszystkie składniki wrzucić do
miski
i zmiksować.Wlać do blaszki lub tortownicy
i
piec w 180 stopniach
ok. 45-60 minut.

Po ostudzeniu przeciąć na
dwa placki.
Na masę budyniową
do garnuszka wlać
mleko (zostawić trochę do
rozmieszania budyniu),
dodać masło i cukier.
Na końcu rozpuszczony budyń.
Całość zagotować.
Na pierwszy placek
nałożyć jeszcze ciepły budyń,
nałożyć drugi placek i dokładnie zlepić.
Odstawić do ostygnięcia masy.
Polać polewą i posypać
płatkami migdałowymi.

5 komentarzy:

  1. jeszczze nigdy takiego nie jadłam, ale na bank jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wczoraj zrobiłam i wyszedł pyszny, wróce jeszcze nie raz do tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto wyszło przepyszne, zamiast 1 szkl. cukru dodałam 1,5 szkl. cukru i ciasto wyszło jeszcze lepsze. Polecam ten przepis!!!

    OdpowiedzUsuń