Strony

24 wrz 2013

Szarlotka na cieście półkruchym



U mnie znowu szarlotka:) Odkurzam stare przepisy
 mamy bo myślę, że warto je sobie przypomnieć
a niektóre zrobić po raz pierwszy.

Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru pudru
2 jajka
125g masła lub margaryny
5 łyżek kwaśnej śmietany (200g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na nadzienie:
1 kg kwaśnych jabłek
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka cukru

Masło utrzeć z cukrem pudrem.Dodać jajka i śmietanę.
Następnie wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem.
Zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części.
Pierwszą rozwałkować i wylepić nią dno blaszki
(ja użyłam 24x40cm i wyszło bardzo niskie).
Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika
i piec około 20 minut na jasnozłoty kolor.
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub
drobno pokroić. Wymieszać z cukrem i cynamonem.
Na upieczone ciasto wyłożyć jabłka.
Przykryć resztą rozwałkowanego ciasta.
Powierzchnię ciasta podziurkować widelcem.
Posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
przez około 40 minut.Gdy ostygnie posypać cukrem pudrem.

7 komentarzy:

  1. wygląda smacznie, bardzo lubię jabłeczniki:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna szarlotka! Kolor jabłek jest obłędny!

    OdpowiedzUsuń
  3. ten rodzaj szarlotki lubię najbardziej ,taką robiła nam kiedyś babcia:)

    OdpowiedzUsuń