Strony

12 wrz 2013

Leczo z cukinii do słoików


Macie już dość przetworów?Ja jeszcze nie ale już pomału
kończę. Dzisiaj leczo do słoików.Wspomnienie
 lata w czasie zimy-bezcenne:))))

Składniki:
1,5 kg cukinii
7 papryk (różne kolory)
1,5 kg pomidorów
5 średnich cebul
ok. 6 ząbków czosnku
papryka słodka w proszku

W dużym garnku rozgrzać olej. Wrzucić pokrojoną w kostkę
cebulę i zeszklić.Następnie dodać pokrojoną w kostkę cukinię
 (jeśli młoda nie obierać jeśli duża i wyrośnięta to tak).
Gotować często mieszając aż cukinia trochę zmięknie.
Dodać pokrojoną w paski paprykę oraz sól i pieprz.
Gotować przez chwilę. Następnie dodać obrane
i pokrojone pomidory.Gotować aż całość zmięknie.
Pod koniec dodać posiekany czosnek
oraz paprykę  w proszku. Gorące leczo nakładać
do wyparzonych słoikówi stawiać do góry dnem
aż słoiki ostygną. Dla pewności można jeszcze pasteryzować.

*przepis na podstawie przepisu

**z podanej porcji wyszło mi 
8 dużych (ok. 500ml) słoików.


2 komentarze:

  1. Ja też przygotowuję się na zimę. Smażę śliwki na powidła ! Nie ma to jak swoje przetwory! Jaka to radocha sięgnąć po nie zimą :) Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń