Strony

28 wrz 2013

Sos chrzanowy do mięsa


Jeśli lubicie sosy do mięs to ja dzisiaj chcę Wam
zaproponować sos chrzanowy. Można go podać
z mięsem wieprzowym lub wołowym. 
Pieczonym lub z rosołu.

Składniki:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 szklanka bulionu
1 szklanka mleka
2-3 łyżki startego chrzanu
2 łyżki soku z cytryny
odrobina cukru
sól, pieprz

W rondlu o grubym dnie rozpuścić masło.
Dodać mąkę i zasmażyć ale nie rumieniąc.
Wlewać partiami bulion i mleko (jeśli wyjdzie zbyt
gęste można dodać więcej bulionu). Dodać starty
chrzan i gotować jeszcze ok. 5 minut. Doprawić
do smaku solą,  pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem.
 

2 komentarze: