Strony

5 wrz 2013

Tarta na słodko i na wytrawnie


Mały przerywnik w przetworach. Niestety nie na długo bo ciągle
jestem w fazie produkcji:))Dzisiejszy pomysł to dwie tarty
jedna dla fanów słodkich wypiekówa druga wytrawnych.
A Ty którą wybierzesz?

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
(u mnie świeże 375g)
1 jajko

Na słodko:
2-3 brzoskwinie
ok. 1/2 szklanki borówek lub jagód
1-2 łyżki dżemu brzoskwiniowego

Na wytrawnie:
1 mała cukinia
1/2 słoiczka suszonych pomidorów
mozzarella lub ser parmezan

Ciasto francuskie przeciąć wzdłuż na dwie części.
Na słodką obrać brzoskwinie, wyjąć pestki i pokroić w plasterki.
Na cieście ułożyć brzoskwinie a między nimi borówki.
Na wytrawną cukinię pokroić w plasterki.
Ułożyć na cieście, na nich ułożyć suszone pomidory.
Całość przykryć mozzarellą lub startym parmezanem.
Obie tarty posmarować po brzegach roztrzepanym jajkiem.
Następnie tarty wstawić do nagrzanego do 210 stopni
piekarniku i piec ok.  15-20 minut.
Dżem zagrzać w garnuszku z 1 łyżką wody.
Tarty wyjąć, na słodko posmarować dżemem.
I tylko ją wstawić jeszcze na 1-2 minuty do piekarnika.

1 komentarz:

  1. wyglądają pysznie , jak na rasowego łasuchy przystało wybieram tę na słodko:)

    OdpowiedzUsuń