Strony

26 sty 2015

Kotlety z zielonej soczewicy i warzyw


Dzisiaj też będzie bez mięsa co pewnie
niektórych ucieszy a niektórych wręcz
przeciwnie:) Za to kotleciki wprawdzie
z soczewicy ale z wyglądu jak mięsne:))

Składniki na ok. 20 sztuk:
2 szklanki zielonej soczewicy
1 mała czerwona cebula
2-3 ząbki czosnku
1 mała cukinia
1 spora marchewka
2 łodygi selera naciowego
1 jajko
po 1/2 łyżeczki :suszonej bazylii,
oregano, rozmarynu, majeranku,
tymianki i słodkiej czerwonej papryki
sól, pieprz
ok. 1/2 szklanki bułki tartej+ do obtoczenia
natka pietruszki

Na patelni rozgrzać trochę oleju.
Wrzucić pokrojoną drobno cebulę
i smażyć ja ok. 3 minuty, następnie dodać
startą marchewkę, pokrojonego drobno
selera naciowego oraz pokrojoną w kostkę,
obraną cukinię i posiekany czosnek.
Smażyć aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Zostawić aż ostygną. Soczewicę opłukać, włożyć
do garnka, zalać 1 L wody i zagotować.Dodać
troszkę soli i zmniejszyć gaz, przykryć i gotować
około 20 minut aż cała woda zostanie wchłonięta.
Zostawić do ostudzenia. Włożyć do blendera
i zmiksować na puree, dodać warzywa
i zmiksować jeszcze raz dokładnie.
Dodać wszystkie przyprawy, jajko oraz
bułkę tartą (dodać więcej jeśli potrzeba).
Dodać też posiekaną natkę pietruszki.


Całość dokładnie wymieszać.Włożyć
całą masę do lodówki na 30 minut.
Wyjąć i formować okrągłe kotleciki.
Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na 
złoty kolor na oleju.

3 komentarze: