Strony

20 sty 2015

Tortilla z piekarnika (taquitos)


Bardzo lubię tortillę ale po raz pierwszy
jadłam ją w takiej formie czyli zapiekaną
w piekarniku. Dla mnie wspaniała przekąska
na każdą imprezę. Na pewno jeszcze zagości
na moim imprezowym stole:)

Składniki na 6 sztuk:
6 sztuk dużych tortilli (ok.20cm)
1 spora pierś z kurczaka
100g mielonego serka (jak na sernik)
1 pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych
1 dymka ze szczypiorkiem
100g sera żółtego 
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki chilli w proszku
2-3 ząbki czosnku
sól

Pierś kurczaka ugotować, ostudzić i drobno
pokroić. W misce wymieszać serek,
pokrojonego pomidora, posiekaną dymkę
i szczypiorek, starty ser żółty, sok z cytryny, sól, chilli
i posiekany czosnek. Dodać kawałki kurczaka.


Całość wymieszać.Na każdą tortillę nakładać
po 2-3 łyżki nadzienia i zwinąć jak najciaśniej.
Tortille ułożyć na blaszce do pieczenia i 
spryskać tłuszczem w sprayu (lub skropić olejem).
piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku
około 20-25 minut aż będą chrupiące i lekko złote.
Tortille można podawać z salsą, sosem na bazie śmietany
 lub jogurtu naturalnego lub guacamole.


5 komentarzy:

  1. Pysznie wyglądają te tortille. Dobry pomysł z piekarnikiem, danie zawsze na ciepło lepiej smakuje :) Ja zamiast piekarnika zawsze używałem grilla elektrycznego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie! !
    i pewnie smakuje równie bosko! uwielbiam tortille, ale wolę je robić samodzielnie :)

    Pozdrawiam i zapraszam do mnie: http://passionatanyprice.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł na wykorzystanie tortilli :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dzisiaj zrobiłam :) dla mnie troszkę zbyt "mięsne", wolę większą ilość warzyw... jednak mój mięsożerny chłopak nie umiał się najeść :)

    OdpowiedzUsuń