Strony

27 sty 2016

Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym



Lekkie i delikatne pulpety
drobiowe w sosie pomidorowym.
Nadają się dla osób na diecie lub
małych dzieci.

Składniki:
1/2 kg piersi z kurczaka
1 mała cebula
1 jajko
2-3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz

Składniki na sos:
1/2 L przecieru pomidorowego
2 łyżeczki miodu lub cukru
sól, pieprz
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonej bazylii

Mięso zmielić razem z cebulą.
Dodać jajko, bułkę tartą oraz przyprawy.
Dokładnie wymieszać i formować małe pulpety.
W garnku zagotować wodę.Wrzucać pulpety
do wody i gotować ok. 10 minut. Można
dodać domowej vegety dogotowania.
Wyjąc z wody i przełożyć do innego garnka.
Zalać pulpety przecierem i 1 szklanką wody
z gotowania (najlepiej przecedzić ją przez sitko).
Doprawić ziołami, miodem i jeśli potrzeba
solą i pieprzem. Gotować ok. 5-10 minut.
Pulpety można podać z ziemniakami, makaronem,
ryżem lub kaszą . Przed podaniem posypać
posiekaną natką pietruszki.


3 komentarze:

  1. Podobne pulpety często goszczą na moim stole - nieskomplikowane i smaczne :)

    OdpowiedzUsuń