Witam wszystkich po przerwie.
I od razu zapraszam na
ciasteczka z masłem orzechowym.
Kupiłam kiedyś takie masło
bo moje dziecko bardzo chciało
spróbować jak smakuje.
Wiadomo filmy:)
Niestety a może i stety masło
wylądowało w szafce bo nie
było na niego amatora.
Wykorzystałam je zatem do ciasteczek.
Przepis z tej strony.
Składniki na ok. 20 sztuk:
1/2 szklanki miękkiego masła
1/2 szklanki miękkiego masła orzechowego
1/2 szklanki brązowego cukru
(ja użyłam tylko 3/4 brązowego)
1/2 szklanki białego cukru
1 jajko
3/4 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
1 3/4 szklanki mąki
W misce ubić masło i masło orzechowe z cukrem.
Dodać jako i mąkę zmieszaną z sodą i solą.
Wstawić do lodówki na 15 minut.
Z ciasta lepić małe kulki i układać
na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 10 minut w 180 stopniach.
robiłam kiedyś takie ciasteczka. wyśmienite!
OdpowiedzUsuńFajnie, że wróciłaś. Pewnie już wszystko w porządku, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCieszę się,że na mojej ulubionej stronie znowu coś się pojawiło :) I to od razu coś takiego, że ślinka cieknie! :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńEch, u mnie by nie postało :] Uwielbiam po prostu co jakiś czas wydziubać łyżeczkę i pożerać przez następne kilka cudownych sekund :D Pewnie potomek sądził, że masło orzechowe jest słodkie ;) Amerykanie zwykle jedzą kanapki z masłem orzechowym i galaretką, mają takie słodkie paskudztwo w słoiku, przypuszczam, że to mocno zażelowany sok owocowy, nieco gęstszy dżem bez kawałków owoców. Nie wiem czym tu się zajadać, wolę samo masło :D A ciasteczka wyglądają prześlicznie i jako orzechożerca, bardzą chętnie spróbuję :]
OdpowiedzUsuńSuper! Proste i smaczne :) Witamy z powrotem !
OdpowiedzUsuńAż uśmiech sam się maluje na twarzy, gdy widzi się taką fotkę ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMOże być biały cukier zamiast brązowego i margaryna zamiast masła ?
OdpowiedzUsuńMyślę, że możesz zastąpić.
OdpowiedzUsuń