Nowy Rok zaczynam wpisem na słodko:)
Bardzo szybkie słodkie paczuszki,
które możemy zrobić tak jak w moim
przypadku z dżemem lub z jakiś
niewielkim owocem np. śliwką.
Składniki na ok. 12szt:
1 opakowanie ciasta francuskiego (275g)
dżem lub owoce
1 żółtko do posmarowania wierzchu
+1 łyżka mleka
Ciasto jeśli mamy mrożone najpierw rozmrozić.
Pokroić na równej wielkości kwadraty.
Zagiąć wszystkie rogi do środka (patrz. foto)
Na środku położyć dżem lub jakiś owoc.
Posmarować żółtkiem zmieszanym z mlekiem.
Piec w 200 stopniach ok. 15-20 minut.
Gdy ostygną można posypać pudrem.
Piec w 200 stopniach ok. 15-20 minut.
Gdy ostygną można posypać pudrem.
Pysznie i jak szybko można je zrobić, mniam.
OdpowiedzUsuńbardzo lubię Twoje szybkie przepisy z ciastem francuskim
OdpowiedzUsuńproste, ale bardzo eleganckie! Czekamy na zdjęcie :)
OdpowiedzUsuńzawsze chcialam to upiec
OdpowiedzUsuńPrzepis jest dobry ; )
Dopiero zaczynam zabawe z blogowaneimgotowaniem
cojapieke.blogspot.com/