Strony

2 sty 2012

Paczuszki z ciasta francuskiego


Nowy Rok zaczynam wpisem na słodko:)
Bardzo szybkie słodkie paczuszki,
które możemy zrobić tak jak w moim
przypadku z dżemem lub z jakiś
niewielkim owocem np. śliwką.

Składniki na ok. 12szt:
1 opakowanie ciasta francuskiego (275g)
dżem lub owoce
1 żółtko do posmarowania wierzchu
+1 łyżka mleka

Ciasto jeśli mamy mrożone najpierw rozmrozić.
Pokroić na równej wielkości kwadraty.
Zagiąć wszystkie rogi do środka (patrz. foto)


Na środku położyć dżem lub jakiś owoc.
Posmarować żółtkiem zmieszanym z mlekiem.
Piec w 200 stopniach ok. 15-20 minut.
Gdy ostygną można posypać pudrem.

4 komentarze:

  1. Pysznie i jak szybko można je zrobić, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię Twoje szybkie przepisy z ciastem francuskim

    OdpowiedzUsuń
  3. proste, ale bardzo eleganckie! Czekamy na zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zawsze chcialam to upiec
    Przepis jest dobry ; )
    Dopiero zaczynam zabawe z blogowaneimgotowaniem
    cojapieke.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń