Strony

31 sty 2012

Karkówka pieczona z miodem



Nadrabiam zaległości na blogu
i wstawiam karkówkę, którą
skonsumowaliśmy na dzisiejszy obiad:)
Przepis pochodzi z jakiejś starej gazety
(mam tylko wycinek) ale to leżenie
na pewno wyszło jej na dobre:))

Składniki na
ok. 4-5 osób:

1 kg karkówki wieprzowej bez kości
15-20 gozdzików

Składniki
na marynatę:

1 łyżka płynnego miodu
2 łyżki ostrego keczupu
1 łyżka ostrej musztardy
2 ząbki czosnku (przeciśnięte)
1 łyżka oliwy
sól

Mięso umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem.
Naszpikować gozdzikami.
W misce zmieszać składniki marynaty
(powinna mieć gęstość majonezu).
Włożyć mięso do marynaty i dokładnie
je w tej marynacie obtoczyć.
Wstawić do lodówki na kilka godzin
a jeszcze lepiej na całą noc.
Mięso wyjąć z marynaty i przełożyć
do brytfanki lub naczynia żaroodpornego.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Wstawić mięso i piec ok. 20 minut,
następnie przykręcić do 180 stopni i piec
aż karkówka będzie miękka (mojej zajęło to ok.1,5h).
W czasie pieczenia polewać mięso wytworzonym
podczas pieczenia sosem
(można podlać odrobiną gorącej wody).
Powstały sos można po pieczeniu
przelać do garnuszka, zagęścić mąką i
doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sosem polać pokrojone mięso.

7 komentarzy:

  1. Ilko! Świetny pomysł na karkówkę - bardzo smaczny efekt!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak super przepis!!! chyba w weekend pojawi się u nas na stole właśnie taka karkówka. Pozdrawiam i cieszę się, że wróciłaś do nas blogujących :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie! A powiedz mi czy te goździki są mocno wyczuwalne po upieczeniu?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ilonko gozdziki bardzo wyczuwalne nie są ale jak nie lubisz to zawsze możesz dać ich mniej lub zrezygnować.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyśmienite danie :D choć faktycznie dla wielbicieli goździków :D Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  6. kilka pytań technicznych - czy naczynie żaroodporne zakrywamy pokrywką? Włączamy termoobieg czy nie? Pieczemy mniej więcej na jakiej wysokości w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mięso pieczemy pod przykryciem, można na termoobiegu na środkowej półce piekarnika.

      Usuń