Tym razem bułeczki ponoć
francuskie obtoczone w mące
serwowane na śniadanie:)
Przepis z książki "Vademecum
domowego wypieku pieczywa"
Składniki na ok. 20 szt:*
Rozczyn:
20g świeżych drożdży
400ml letniej wody
ok. 300g mąki
Ciasto:
50g miękkiego masła
10g soli
20g cukru
ok. 400g mąki
Najpierw zrobić rozczyn.
Rozpuścić drożdże w wodzie,
dodać mąkę, przykryć i zostawić
w ciepłym miejscu na ok. 30 minut.
Następnie dodać resztę składników (ciasto),
wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto.
Przykryć i odstawić na 10 minut.
Z ciasta lepić jednakowej wielkości
bułeczki, każdą spłaszczyć i obtoczyć
w mące (wysypać sobie trochę na stolnicę).
Ułożyć na wyłożonej papierem blaszce,
przykryć i odstawić aż podwoją objętość
( u mnie to trwało ok. 45 minut).
Piec w 190 stopniach ok. 20 minut.
Wystudzić na kuchennej kratce.
* ja robiłam z 1/2 porcji i wyszło
mi 6 szt ale sporych bułeczek:))
mi 6 szt ale sporych bułeczek:))
Przepysznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńWypróbowane. Najlepsze na świecie<3
OdpowiedzUsuń