Strony

13 maj 2013

Miód z mniszka lekarskiego


Mniej więcej rok temu dowiedziałam się,  że istnieje takie cudo 
jak miód z mniszka. Dowiedziałam się od cioci, która robi 
go już od kilku lat i doskonale się sprawdza.
Jest dobry na przeziębienie a zwłaszcza na kaszel.
Przepis zaczerpnęłam z bloga "Uwielbiam gotować"

Składniki:
500 sztuk kwiatów mniszka lekarskiego
bez łodygi za to z zieloną koroną 
1 kg cukru
1-2 cytryny
1 L wody

Kwiatki z mlecza po zerwaniu ułożyć na białej
kartce w pełnym słońcu na ok. 2 godziny
 (chodzi o to żeby wszelkie  robaczki opuściły kwiaty).

 

Następnie mniszek wsadzić do garnka, zalać
1 L wody i gotować 20 minut. Ostudzić i zostawić na 24 godziny
 w chłodnym miejscu. Po tym czasie płyn odcedzić przez 
sitko lub gazę dokładnie odciskając kwiatki.
Do tak oczyszczonego soku (nie powinien mieć 
żadnych paproszków) dodać cukier, wyciśnięty
sok z cytryny i całość gotować przez ok. 2 godziny
na małym ogniu aż sok zgęstnieje i zrobi się złocisty.
Gorący przelać do wcześniej wyparzonych słoiczków 
i pokrywek. Dokładnie zakręcić.

6 komentarzy:

  1. fantastyczny przepis :) własnie zbieram sie tez do zrobienia takiego miodu, chyba dzis sie wybiore na łowy :) pozdrawiam serdecznie :* i dziękuje za inspiracje;)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm pychotka pozdrawiam ciepluteńko

    OdpowiedzUsuń
  3. A ile cukru do tego dodać? Bo nie widzę informacji:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, bo już odstało 24 h, za chwilę muszę cukier dodać,a zauważyłam, że nie jest podane ile:)

      Usuń
  4. ja ten przepis znalam jak bylam w podstawowce :)

    OdpowiedzUsuń