Zostajemy w temacie śniadań:) Co prawda na bułeczki trzeba
poświęcićdużo więcej czasu niż na koktajl
poświęcićdużo więcej czasu niż na koktajl
ale zapewniam, że ten czas się opłaci.
Przepis ze strony Twoje &Moje.
Cytuję za Agatą:
Składniki na 8-10 sztuk:
15g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
170 ml maślanki lub kefiru
420g mąki pszennej
420g mąki pszennej
50g otrąb (pszenne, żytnie, orkiszowe)
1 łyżeczka soli
2 łyżki maku (ja nie dodałam)
100 ml wody
100 ml wody
3 łyżki oliwy
Na wierzch:
Na wierzch:
mleko i mak do posypania
W kubku wymieszać drożdże z cukrem i maślanką.
W misce wymieszać mąkę, otręby, sól i mak.
W misce wymieszać mąkę, otręby, sól i mak.
Zrobić dołek, wlać maślankę z drożdżami i wodę.
Odstawić na 15 minut. Dodać oliwę i wyrobić gładkie, miękkie
ciasto (ręcznie lub mikserem z hakami, ok. 5-10 minut).
Odstawić na 15 minut. Dodać oliwę i wyrobić gładkie, miękkie
ciasto (ręcznie lub mikserem z hakami, ok. 5-10 minut).
Miskę przykryć folią i odstawić, aż ciasto podwoi objętość (ok. 1 godz.).
Wyrośnięte
ciasto podzielić na 8-10 części,
lekko natłuszczonymi dłońmi uformować
kulki,
rozpłaszczyć i zwinąć w rulon formując bułeczki.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,
przykryć ściereczką i odstawić na 40-50 minut do wyrośnięcia.
Posmarować mlekiem i posypać makiem.
Bułki piec ok. 15-20 minut w temp. 180 stopni.
Posmarować mlekiem i posypać makiem.
Bułki piec ok. 15-20 minut w temp. 180 stopni.
pyszne bułeczki upiekłaś :)
OdpowiedzUsuńA dziękuję bardzo:)
Usuń