Strony

16 maj 2013

Paluchy z otrębami i makiem


Zostajemy w temacie śniadań:) Co prawda na bułeczki trzeba
 poświęcićdużo więcej czasu niż na koktajl
ale zapewniam, że ten czas się opłaci.
Przepis ze strony Twoje &Moje.

Cytuję za Agatą:

Składniki na 8-10 sztuk:
15g świeżych drożdży
 1/2 łyżeczki cukru
170 ml maślanki lub kefiru
420g mąki pszennej
 50g otrąb (pszenne, żytnie, orkiszowe) 
1 łyżeczka soli 
2 łyżki maku (ja nie dodałam)
 100 ml wody
 3 łyżki oliwy

Na wierzch:
 mleko i  mak do posypania

W kubku wymieszać drożdże z cukrem i maślanką.
W misce wymieszać mąkę, otręby, sól i mak.
 Zrobić dołek, wlać maślankę z drożdżami i wodę.
Odstawić na 15 minut. Dodać oliwę i wyrobić gładkie, miękkie
 ciasto (ręcznie lub mikserem z hakami, ok. 5-10 minut).
Miskę przykryć folią i odstawić,  aż ciasto podwoi objętość (ok. 1 godz.).
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8-10 części, 
lekko natłuszczonymi dłońmi uformować kulki,
 rozpłaszczyć i zwinąć w rulon formując bułeczki.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,
 przykryć ściereczką i odstawić na 40-50 minut do wyrośnięcia.
Posmarować mlekiem i posypać makiem.
Bułki piec ok. 15-20 minut w temp. 180 stopni.

2 komentarze: