Strony

12 maj 2013

Babka z wiśniami


Babkę miałam upiec na Wielkanoc ale tak jakoś się nie złożyło:)
Zakupiłam ostatnio słoik wiśni w kompocie i postanowiłam je
wykorzystać w tej babeczce.Tak się złożyło, że mieliśmy gości
i babka poszła w oka mgnieniu.Mówili, że smaczna:)

Składniki na  1 dużą babkę:
250g miękkiego masła
200g cukru+1 opakowanie waniliowego
4 jajka
300g mąki pszennej
100g mąki ziemniaczanej
1 opakowanie proszku do pieczenia (15g)
4 łyżki mleka
1 słoik wiśni w kompocie (720ml)-
w sezonie można użyć świeżych

Wiśnie dokładnie odcedzić na sitku.
Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę.
Ucierając dodawać po jednym jajku.
Mąki połączyć z proszkiem do pieczenia.
Dodawać na zmianę z mlekiem do ucieranej masy.
Odsączone wiśnie obtoczyć w mące.
Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do foremki babkowej wysmarowanej
masłem i piec w nagrzanym do 170 stopni
piekarniku przez około 50 minut.
Gdy ostygnie posypać pudrem lub polać lukrem.

3 komentarze:

  1. Ale fajna babka :D Bardzo podoba mi się dodatek wiśni...

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń