Co roku piekłam jasny biszkopta w tym roku postanowiłam
na urodziny mojego dziecka upiec tort czekoladowy.
na urodziny mojego dziecka upiec tort czekoladowy.
Sprawdził się również wyśmienicie.
Może nawet lepiej bo zostały mi tylko te dwa kawałeczki,
które uwieczniłam na górnej fotce:)
które uwieczniłam na górnej fotce:)
Dzięki uprzejmości firmy Jumazoma wierzch tortu zdobił
opłatek z kolekcji star wars.
Składniki tortownica 26 cm:
6 jajek
6 jajek
160 g cukru pudru
150g mąki tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku dopieczenia
2 płaskie łyżki kakao
Składniki na poncz:
1/2 szklanki gorącej wody
1 łyżeczka cukru
1-2 łyżki soku z cytryny
kilka kropli aromatu rumowego
Składniki na masę:
1/2 L śmietany 30%
2 śmietan fixy
2-3 łyżki cukru pudru
Jajka utrzeć z cukrem pudrem mikserem
na puszystą masę. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia
i kakao.Przesiać przez sitko do ucieranej masy (dodawać
i kakao.Przesiać przez sitko do ucieranej masy (dodawać
po trochu na małych obrotach miksera).
Ciasto wyłożyć do nasmarowanej masłem lub
wyłożonej papierem tortownicy i piec w piekarniku
nagrzanym do 170 stopni przez ok. 40-50 minut.
Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Na poncz w gorącej wodzie rozpuścić cukier.
Gdy woda ostygnie dodać sok z cytryny i aromat.
Biszkopt przeciąć na dwa placki i nasączyć ponczem.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixami.
Nałożyć ok. 1/2 śmietany, resztę rozsmarować na
wierzchu i bokach tortu. Boki udekorować np. wiórkami
czekolady, wierzchwg. gustu opłatkiem lub owocami.
czekolady, wierzchwg. gustu opłatkiem lub owocami.
mniam! brawo dla Mamy, która sama robi urodzinowe torty :) super. zachowam przepis, bo ostatnio nawet rzucam się na torty ;)
OdpowiedzUsuńale pięknie wygląda.
OdpowiedzUsuńma tutaj ktoś rękę do tortóW :]