Od jakiegoś czasu można już kupić młodą kapustę.
Nie jestem specjalną fanką kapusty
ale taką młodą z pomidorami nie pogardzę.
Tym bardziej, że odkąd pamiętam
właśnie taką jadałam w rodzinnym domu.
Składniki:
1 młoda kapusta
1 cebula
3-4 pomidory
sól, pieprz
1 łyżeczka cukru
koperek duuużo
Kapustę pokroić lub użyć szatkownicy.
Włożyć do garnka i podlać wodą (ok. 3/4 szklanki).
Cebulę usmażyć na oleju na złoty kolor.
Dodać do kapusty, wstawić na gaz i zagotować.
Następnie zmniejszyć gaz i gotować dalej.
Obrać pomidory ze skóry i pokroić je w kostkę.
Dodać do garnka i gotować aż kapusta zmięknie.
Na końcu dodać sól, pieprz i cukier oraz
pokrojony koperek.Zajadać z młodymi ziemniakami lub pieczywem.
mmm ależ bym zjadła ;) i duuuużo koperku ;)
OdpowiedzUsuńnajlepsza młoda kapusto o tej porze roku:)
OdpowiedzUsuńO tak! Dodam jeszcze podsmażoną kiełbaskę i mogę się zajadać :)
OdpowiedzUsuń