Dostałam ostatnio woreczek soczewicy bo podobno jest bardzo
zdrowa.Teraz będę ją jakoś próbowała wykorzystać.
zdrowa.Teraz będę ją jakoś próbowała wykorzystać.
Na pierwszy ogień poszła zupa z marchewki i soczewicy.
Bardzo gęsta i sycąca. No i zdrowa:)
Jeśli macie jakieś pomysły na dania z soczewicą to
podzielcie się:)Przepis z tej strony nieco zmieniony.
podzielcie się:)Przepis z tej strony nieco zmieniony.
Składniki dla 4 osób:
60 dag marchewki
140g czerwonej soczewicy
2 łyżki oleju
1 l bulionu warzywnego
125 ml mleka
sól, pieprz kajeński
jogurt naturalny
grzanki lub groszek ptysiowy
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce
o grubych oczkach. W ganku rozgrzać olej i wrzucić marchewki.
Smażyć 2-3 minuty. Dodać soczewicę, bulion i mleko.
Całość zagotować, zmniejszyć gaz i gotować
około 15 minut aż soczewica będzie miękka.
Doprawić do smaku.Zmiksować blenderem na krem.
Podawać z kleksem gęstego jogurtu i grzankami.
Twoja propozycja bardzo ciekawa:) Chętnie spróbuję:) Zapraszam do siebie: http://jedzismakuj.blogspot.com/2013/01/zakochana-saatka-z-soczewica-feta-i.html
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zupy:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda. Ja osobiście uwielbiam takie zupy. A soczewica wiele ma wcieleń i zastosowań... Niedawno robiłam pastę kanapkową z czerwonej soczewicy i też wyszła bardzo dobra. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńSłońce na talerzu ;-)
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam do zgłoszenia przepisu do akcji/konkursu "Wiosenne zupy". Wszystkie szczegóły znajdziesz na moim blogu: http://nietylkopasta.pl
OdpowiedzUsuńJa gotuję podobną, tylko dodaję jeszcze 1/2 cebuli, ale bez oleju, jogurtu i mleka. Po ugotowaniu i zmiksowaniu zupa-kram jest gęsta. Na koniec posypuje siekaną pietruszką. Pycha! :-)
OdpowiedzUsuń