Bardzo efektowne ciasteczka, które otrzymamy używając
tylko ciasta francuskiego i dżemu. Do popołudniowej
kawy lub gdy nagle zjawią się niezapowiedziani goście.
tylko ciasta francuskiego i dżemu. Do popołudniowej
kawy lub gdy nagle zjawią się niezapowiedziani goście.
Przepis znalazłam na kilku blogach więc trudno wymienić jeden:)
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
dżem lub powidła
cukier puder do posypania
Jeśli używamy ciasta francuskiego najpierw trzeba go rozmrozić.
Ciasto pokroić na kwadraty ok. 5x5 cm. W każdym rogu zrobić
nacięcie, przeciwległe rogi założyć na siebie i docisnąć.
nacięcie, przeciwległe rogi założyć na siebie i docisnąć.
Na środku położyć dżem lub powidła.
Piec w nagrzanym do 220 stopni piekarniku ok.10 minut.
Gdy ostygną oprószyć pudrem.
Wyglądają fantastycznie! Jak zobaczyłam miniaturkę, to myślałam,że są na nich ułożone orzeszki ziemne;)
OdpowiedzUsuńDodam od razu komentarz pod moim wpisem - ciasteczka upiekłam, są super:) Efektowne i smaczne. Może nie są tak ładne jak Pani wypiek, ale wiem już, że za słabo przyciskałam :) Oto moje dzieło:
Usuńhttp://imageshack.us/a/img694/2091/9i8q.jpg
Wyszły super. Pozdrawiam.
UsuńCudownie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne i efektowne te ciasteczka :-)
OdpowiedzUsuń