Strony

13 kwi 2013

Ciasteczka fińskie


Bardzo efektowne ciasteczka, które otrzymamy używając
 tylko ciasta francuskiego i dżemu. Do popołudniowej
 kawy lub gdy nagle zjawią się niezapowiedziani goście.
Przepis znalazłam na kilku blogach więc trudno wymienić jeden:)

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
dżem lub powidła
cukier puder do posypania

Jeśli używamy ciasta francuskiego najpierw trzeba go rozmrozić.
Ciasto pokroić na kwadraty ok. 5x5 cm. W każdym rogu zrobić
nacięcie, przeciwległe rogi założyć na siebie i docisnąć.


Na środku położyć dżem lub powidła. 
Piec w nagrzanym do 220 stopni piekarniku ok.10 minut.
Gdy ostygną oprószyć pudrem.

6 komentarzy:

  1. Wyglądają fantastycznie! Jak zobaczyłam miniaturkę, to myślałam,że są na nich ułożone orzeszki ziemne;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodam od razu komentarz pod moim wpisem - ciasteczka upiekłam, są super:) Efektowne i smaczne. Może nie są tak ładne jak Pani wypiek, ale wiem już, że za słabo przyciskałam :) Oto moje dzieło:

      http://imageshack.us/a/img694/2091/9i8q.jpg

      Usuń
    2. Wyszły super. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Bardzo fajne i efektowne te ciasteczka :-)

    OdpowiedzUsuń