Wreszcie przyszła wiosna:)Aż nie chce się siedzieć w domu
przy tym w kuchni.Dlatego dzisiejszy przepis, który
znalazłam na Moich Wypiekach jest
bardzo prosty.Jeśli dysponujemy maszyną do
chleba to właściwie bułeczkirobią się same:)
Składniki na 10 sztuk:
350 ml wody
2 łyżki zalewy (oliwy) z suszonych pomidorów
1/2 kg mąki pszennej chlebowej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
4 g suszonych drożdży lub 8 g świeżych
115g suszonych pomidorów w oliwie
Jeśli użyjemy świeżych drożdży to najpierw
należy zrobić rozczyn czyli drożdże
rozpuścić w letniej wodzie z cukrem.
Dodać tyle mąki, żeby rozczyn miał
kwaśność gęstej śmietany.
Odstawić aż wyrośnie, dodać resztę składników.
Jeśli używamy drożdży suszonych to
wszystkie składniki należy wyrobić hakami miksera.
Pod koniec wyrabiania dodać pokrojone
suszone pomidory.
Przykryć i odstawić aż ciasto podwoi swoją objętość.
Jeśli użyjemy maszyny do chleba to należy
umieścić wszystkie składniki w maszynie w kolejności
płynne, sypkie i na końcu drożdże.
Ustawić na program dough czyli ciasto rosnące.
Gdy ciasto już wyrośnie (czy robimy mikserem czy maszyną)
należy je krótko zagnieść i uformować bułeczki.
Ciasto jest bardzo klejące więc można sobie nawilżyć
ręce wodą lub oliwą.
Bułeczki ułożyć na blaszce wyspanej mąką lub wyłożonej
papierem do pieczenia i odstawić na ok. 30 minut.
Posmarować je mlekiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni
przez około 20 minut.
Wyglądają cudownie smacznie;)
OdpowiedzUsuńprzepięknie wyglądają :) może jutro upiekę :)
OdpowiedzUsuń