Dzisiejszy przepis jest z tych bardzo szybkich i prostych.
Bardzo lubię łączenie owoców z mięsem więc nie dość,
że danie szybkie to jeszcze bardzo dobrze smakuje:)
Przepis ze strony GoodFood.
Składniki dla ok. 4 osób
1/2 kg schabu
1 puszka ananasa (432 ml)
1,5 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki chilli w proszku
1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na grube steki (plastry).
Na patelnię wlać trochę oliwy. Smażyć mięso z każdej strony
na brązowy kolor. Zmieszać cukier, sos sojowy, koncentrat
pomidorowy i ok. 3/4 puszki soku z ananasa.
Na patelnię wrzucić krążki z ananasa (ja
użyłam 6 sztuk) i lekko podsmażyć obok mięsa.
Dodać przyprawę 5 smaków i chilli.
Chwilkę smażyć i wlać przygotowany wcześniej sos.
Smażyć kilka minut aż sos się zredukuje i zgęstnieje.
Podawać z ryżem.
Szybki i smaczny :-)
OdpowiedzUsuńWspaniale skomponowane kolory, ciekawe jak smakuje? Pewno nie prędko się przekonam!
OdpowiedzUsuń