Strony

11 kwi 2013

Schab z ananasem


Dzisiejszy przepis jest z tych bardzo szybkich i prostych.
Bardzo lubię łączenie owoców  z mięsem  więc nie dość, 
że danie szybkie  to jeszcze  bardzo dobrze smakuje:) 
Przepis ze strony GoodFood.

Składniki dla ok. 4 osób
1/2 kg schabu
1 puszka ananasa (432 ml)
1,5 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki chilli w proszku
1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
1 łyżka ciemnego sosu sojowego

Mięso umyć, osuszyć i pokroić na grube steki (plastry).
Na patelnię wlać trochę oliwy.  Smażyć mięso z każdej strony
na brązowy kolor. Zmieszać cukier, sos sojowy, koncentrat
pomidorowy i ok. 3/4 puszki soku z ananasa.
Na patelnię wrzucić krążki z ananasa (ja
użyłam 6 sztuk) i lekko podsmażyć obok mięsa.
Dodać przyprawę 5 smaków  i chilli.
Chwilkę smażyć i wlać przygotowany wcześniej sos.
Smażyć kilka minut aż  sos się zredukuje i zgęstnieje.
Podawać z ryżem.


2 komentarze:

  1. Wspaniale skomponowane kolory, ciekawe jak smakuje? Pewno nie prędko się przekonam!

    OdpowiedzUsuń