Strony

22 kwi 2013

Gulasz z soczewicy i słodkich ziemniaków


Ostatnio zainteresowałam się kuchnią wegetariańską.
Znalazłam kilka blogów o tej tematyce
i muszę Wam powiedzieć, że  bardzo przypadły
 mi do gustu takie warzywne dania.
Nie dość, że kolorowe to jeszcze bardzo zdrowe:)
Ten przepis ze strony BBC GoodFood.

Składniki dla 2 osób:
100g czerwonej soczewicy
1 mała cebula
2 świeże pomidory
1 duży słodki ziemniak (batat)
1 papryczka chilli (ja nie dałam)
2 garście liście młodego szpinaki ( u mnie bez)
450 ml bulionu warzywnego
1/2 łyżeczki kurkurmy
1 łyżeczka przyprawy gram masala

Do garnka włożyć  opłukaną soczewicę,
pokrojoną w kostkę cebulę, papryczkę chilli,
obrane ze skóry pokrojone pomidory i bulion.
Dodać także przyprawy. Zagotować, zmniejszyć gaz
 i dusić ok. 10 minut. Dodać pokrojone słodkie ziemniaki.
Dusić ok. 13 minut aż ziemniaki będą miękkie.
Dodać szpinaki i gotować razem kilka minut
aż szpinak zmięknie. Podawać z chlebkiem naan.

4 komentarze:

  1. soczewica jest naprawdę smaczna a z słodkimi ziemniakami na pewno swietnie wspolgra ;) kolorowo i smacznie ;) buziak

    OdpowiedzUsuń
  2. w najbliższych dniach rusza konkurs "Wiosenne zupy". Zapraszam, do wygrania bardzo atrakcyjne nagrody!
    Akcja na Durszlak.pl: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/wiosenne-zupy
    Akcja na Mikser Kulinarny: http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/wiosenne-zupy

    OdpowiedzUsuń