Szybkie danie, które powinno przypaść do gustu nawet
najmłodszym.Nawet mój, który obraziła się
najmłodszym.Nawet mój, który obraziła się
swojego czasu na mięso mielone zjadł i stwierdził, że dobre:)
Składniki:
1/2 kg mięsa (każde dobre-
ja zrobiłam z wieprzowego)
1 cebula
1 czerstwa bułka
1 jajko
sól, pieprz
1 puszka pomidorów
1-2 ząbki czosnku (niekoniecznie)
(w sezonie można użyć świeżych)
1/2 szklanki bulionu warzywnego
Mięso zmielić razem z cebulą oraz namoczoną,
w wodzie i odciśnięta bułką. Dodać jajko, przyprawy
i dokładnie wymieszać.Z masy mięsnej formować małe pulpeciki
i dokładnie wymieszać.Z masy mięsnej formować małe pulpeciki
( mnie wyszło 16 sztuk). Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć pulpety
na złoty kolor, dodać pomidory i przeciśnięty czosnek
(jeśli użyjemy świeżych to należy je wcześniej
pozbawić skórki i pokroić w kostkę).
Wlać bulion, przykryć i dusić aż pomidory się rozpadną.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sporo przepisów z tej strony już robiłam, ten również mogę dodać do tej listy. Pulpety pyszne, mojej rodzince bardzo smakowały, nawet teściowej ;) Również podałam je z makaronem.
OdpowiedzUsuń