Strony

24 kwi 2013

Makaron z pieczarkami


Bardzo prosty i szybki przepis na danie obiadowe lub ciepłą kolację
Żeby było zdrowiej zwykły makaron można zastąpić razowym.

Składniki dla 2-3 osób:
30 dag pieczarek
15 dag makaronu (kształt wg. gustu)
2 ząbki czosnku
1 cebula
sok z cytryny
szczypiorek
parmezan do posypania (niekoniecznie)

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać.
Pieczarki pokroić  na plasterki. Na patelni rozgrzać troszkę oliwy.
Wrzucić cebulę i czosnek. Zeszklić. Dodać pieczarki i smażyć
 aż zmiękną.Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Dodać odsączony makaron i wymieszać.
Posypać posiekanym szczypiorkiem.
Przełożyć na talerz i posypać startym serem.

2 komentarze:

  1. Ja właśnie planuję zrobić taką razową pastę z pieczarkami, a muszelki to słabość mojego męża ;) Zapraszam do dodania wpisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2013, która kończy się już dziś.

    OdpowiedzUsuń