Muszę przyznać, że tatara ze śledzia
jadłam po raz pierwszy. Myślę jednak, że
nie ostatni bo świetnie sprawdza się
np. na Wigilii lub Sylwestrze:)
Składniki:
4 filety ze śledzia
1 czerwona cebula
3 ogórki konserwowe
4 marynowane grzybki
1 łyżka majonezu
1 łyżka ostrej musztardy
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki cukru
pieprz
koperek
1 ugotowane jajko (opcjonalnie)
Śledzie wcześniej namoczone w zimnej wodzie
pokroić w małą kostkę. Ogórki, cebulę i
grzybki pokroić drobno. W miseczce wymieszać
majonez, musztardę, oliwę, sok z cytryny oraz
pieprz i cukier. Wszystkie składniki wymieszać
i połączyć z sosem. Dodać posiekany koperek.
Podawać na ciemnym chlebie posypanym
startym na tarce o małych oczkach jajkiem.
* Przepis pochodzi z książki
Anny Starmach "Pyszne 25".
posypać startym czym?
OdpowiedzUsuńStartym na tarce ugotowanym jajkiem. Jest napisane.
OdpowiedzUsuń