Bardzo proste danie z czarnym makaronem a
dlaczego czarny bo barwiony atramentem z
kałamarnicy lub mątwy. Często podaje się go
z owocami morza a u mnie z tuńczykiem:)
Składniki dla ok. 3 osób:
250g czarnego makaronu
1 mała cukinia
1 mała marchewka
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
sól, pieprz
Makaron ugotować zgodnie z przepisem
umieszczonym na opakowaniu.
Cukinię obrać i pokroić na pół plasterki,
marchewkę na paski. Na patelni rozgrzać
troszkę oleju. wrzucić marchewkę i cukinię.
Smażyć kilka minut aż zmiękną ale nadal
będą chrupiące. Dodać odsączone kawałki
tuńczyka i doprawić solą i pieprzem.
Na końcu dodać makaron. Wymieszać.
Fajny ten makaron, kojarzy mi się z czymś wyjątkowym bo taki przywiozłam sobie kiedyś z Rzymu. Z cukinią ekstra jak dla mnie.
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy polaczenie tunczyk + cukinia + makaron!
OdpowiedzUsuńA z czarnym makaronem jeszcze nie robilam...
:)