Strony

29 sty 2015

Zupa krem z czerwonej fasolki


Bardzo aromatyczna wegańska zupa z czerwoną
fasolką, która jest żródłem białka roślinnego.
Szybka w przygotowaniu bo korzystamy
z gotowej fasoli z puszki.

Składniki dla 3 osób:
1 cebula
2 łodygi selera naciowego
1 średniej wielkości marchewka
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki papryki mielonej
2 puszki czerwonej fasolki 
2 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki soku z limonki lub cytryny
sól, pieprz
natka pietruszki lub kolendra do posypania

W ganku rozgrzać troszkę oleju.
Dodać pokrojoną w kostkę cebulę.
Smażyć chwilkę i dodać pokrojonego selera oraz
marchewkę. Smażyć aż warzywa zmiękną (ok. 10 minut).
Dodać posiekany czosnek, kmin rzymski i paprykę.
Smażyć razem około 1 minutę. Wlać bulion i 
dodać odsączoną czerwoną fasolkę. Gotować razem
około 4-5 minuty.  Z garnka odłożyć 1 szklankę
zupy a resztę zmiksować na krem. Dodać odłożoną
część. Podawać skropioną cytryną i posypaną natką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz