Jeśli lubicie czekoladę i kokosa to te
babeczki są wręcz stworzone dla Was:)
Delikatne, efektowne, bardzo proste w
wykonaniu i co najważniejsze przepyszne:)
Składniki na babeczki:
160 g mąki
1 jajko
300 ml maślanki naturalnej
50g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
75 g masła w temperaturze pokojowej
140g cukru pudru
Nadzienie kokosowe:
100g mielonego serka
3 łyżki cukru pudru
80 g wiórków kokosowych
Na wierzch:
100 g czekolady mlecznej
1-2 łyżki oleju
wiórki kokosowe
Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać jajko
oraz maślankę i rozpuszczoną na parze czekoladę.
Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia.
Dodać do masy i dokładnie wymieszać.
Serek wymieszać z cukrem i wiórkami kokosowymi.
Uformować małe kulki (mnie wyszło 13 sztuk).
Blaszkę do muffinek wyłożyć papilotkami.
Do każdej foremki nakładać po 1 łyżce ciasta,
kulkę kokosową i przykryć ok. 1/2 ciasta.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku
około 20-25 minut. Czekoladę rozpuścić
na parze lub w mikrofalówce, dodać olej.
Polać wystudzone babeczki czekoladą i
posypać wiórkami kokosowymi.
Ja ozdobiłam je kandyzowanymi wiśniami.
uwielbiam kokosowe wnętrza :) w ciastkach oczywiście :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe! Wyglądają bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńmmm... cudowne :) a co znaczy "mielonego serka" ? ;) pozdrawiam i nie mogę się doczekać kiedy je zrobie!!
OdpowiedzUsuńMielony serek to taki jak dodaje się np.do sernika.
Usuńa czekolada to tabliczka?
OdpowiedzUsuńTak to tabliczka czekolady.
UsuńAle pysznie wyglądają, podoba mi się ta masa kokosowa w środku :)
OdpowiedzUsuńWyglądają wyjątkowo kusząco, śliczne Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuń