Bardzo fajna przekąska z ciasta francuskiego
z dodatkiem łososia. Idealna na imprezową
przekąskę. U mnie sylwestrową:)
Składnik na 12 sztuk:
1 opakowanie świeżego ciasta francuskiego
100g wędzonego łososia
1 jajko
2 łyżki ziaren sezamu
sól, pieprz
koperek do dekoracji
Ciasto francuskie rozwałkować na desce posypanej mąką.
Łososia rozłożyć na 1/3 powierzchni ciasta (na dolnej części)
Posypać łososia pieprzem i zrolować ciasto w roladę zaczynając
od dołu. Końcówkę posmarować jajkiem w celu lepszego zlepienia.
od dołu. Końcówkę posmarować jajkiem w celu lepszego zlepienia.
Jajko roztrzepać widelcem w misce razem z pieprzem i solą.
Całą roladkę posmarować jajkiem. Obtoczyć w sezamie.
Pokroić na cienkie plastry. Włożyć je na blachę wyłożoną papierem
do pieczenia. Piec w 190°C ok. 15 minut. Podawać
posypane koperkiem (ja zapomniałam:).
* Przepis autorstwa Pascala Brodnickiego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz