Ciasto Wuzetka (w-z) to jedno z kilku ciast,
które wspominam z dzieciństwa obok
szarlotki, sernika czy makowca.
Dzisiejszy przepis jest znowu ze zbiorów
mojej mamy natomiast zamiast kremu
na bazie zsiadłego mleka tak jak było w
oryginale robię je teraz ze śmietaną kremówką.
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
2 łyżeczki sody
125g masła roślinnego
1 szklanka zimnego mleka
1 szklanka cukru
2 czubate łyżki kakao
2 czubate łyżki kwaśnego dżemu
1/2 L śmietany kremówki 36%
2-3 łyżki cukru pudru
Składniki na polewę:
2 łyżki wody
2 łyżki kakao
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka masła
Wszystkie składniki na ciasto zmiksować.
Przełożyć do blaszki 23x28 cm i upiec
w 180 stopniach około 50 minut.
Wyjąć, ostudzić i przeciąć na dwa placki.
Śmietanę ubić na sztywno z pudrem.
Przełożyć ciasto. Składniki na polewę
zagotować. Polać ciasto ciepłą polewą.
bardzo lubię ale nigdy nie piekłam :( pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńJa zaś upieke teraz ,zaraz bo bardzo podoba mi się przepis, Szybko i łatwo,
OdpowiedzUsuńSuper ciasto, piekę je od kilkudziesięciu już lat (mam 61). Podaję je też bez kremu. Na podaną porcję daję pół słoika dżemu śliwkowego swojej roboty lub ścieram dwa- trzy jabłka na grubych otworach tarki.
OdpowiedzUsuń