Strony

6 cze 2011

Udka słodko-kwaśne


A dzisiaj dla odmiany coś na
wytrawnie ale tak nie do
końca
bo na słodko-kwaśno:))

Składniki:
3-4 udka z kurczaka
(mogą też być same pałki)

Składniki na marynatę:
1/4 szklanki octu balsamicznego
1/3 szklanki miodu
1/3 szklanki brązowego cukru
3-4 łyżki sosu sojowego
3 ząbki czosnku (przeciśnięte
przez praskę)

W misce zmieszać wszystkie
składniki marynaty.
Mięso podzielić na porcje.
Włożyć do marynaty, dokładnie
wymieszać i odstawić do lodówki
na 2-3 godziny (kilka razy przemieszać).
Wyjąć i upiec w nagrzanym do 180-190 stopni
piekarniku ok. 35 minut (podczas pieczenia
można polewać pozostałą marynatą).

2 komentarze: