Strony

7 cze 2011

Bułka wrocławska


U nas w domu wszyscy bardzo
lubimy bułkę wrocławską.
  Nawet bardziej niż bagietkę.
Kiedy zobaczyłam przepis
w
Pracowni wypieków
nie mogłam się mu oprzeć:)
I właśnie możemy

 się delektować jej smakiem.

Składniki na 2 sztuki:

600g mąki pszennej

160ml mleka
220ml wody


15g świeżych drożdży +2 łyżeczki cukru
12g soli 

  30g oleju słonecznikowego 

Drożdże zasypać 2 łyżeczkami cukru,
poczekać aż się rozpuszczą i wlać letnie mleko.
Odstawić na kilka minut
żeby troszkę ruszyło.
  Następnie dodać pozostałe składniki.
Ciasto wyrabiać ręcznie (15 minut)
lub mikserem (7minut).

Z ciasta uformować kulę, posmarować lekko
olejem i zostawić
w misce pod
przykryciem na ok. 1-1,5h.

Gdy wyrośnie wyjąć, lekko spłaszczyć
i podzielić na dwie równe części.
Z każdej uformować podłużną bułkę.
Ułożyć na blaszce i przykryć ściereczką
.
Odstawić do ponownego
wyrośnięcia
na ok. 45-60 minut.  
Piekarnik nagrzać do 230 stopni.
Na dno wysypać ok. 1/2-1 szklanki kostek lodu.
Kiedy kostki się roztopią naciąć bułki
ostrym nożem lub żyletką.

Wierzch posmarować wodą z odrobiną cukru.

Piec 10 minut po czym zmniejszyć temperaturę
do 210 stopni i piec jeszcze ok. 20-30 minut.
Gdy wierzch zacznie za szybko się
rumienić
przykryć folią aluminiową.
Po upieczeniu bułki znów posmarować wodą
i
włożyć do wyłączonego ale jeszcze gorącego

piekarnika na ok. 3 minuty.

Wystudzić na kratce kuchennej.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz