Strony

30 lip 2011

Herbatniki razowe (graham crackers)


Pewnie nie tylko mnie
tegoroczne
wakacje
będą się kojarzyły z deszczem.

Ciągle tylko pada i pada:(
Nawet nie można posiedzieć w ogródku
a o grillu to nawet
nie marzę
(może to i dla zdrowia lepiej:))

Ale na osłodę można sobie zafundować
takie nieco zdrowsze
herbatniczki:))
Przepis stąd.

Składniki na ok. 45-50 sztuk:
2 szklanki mąki pszennej
  2 szklanki mąki pszennej razowej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki cynamonu
225g miękkiego masła
1/4 szklanki brązowego cukru

1/2 szklanki białego cukru
1/4 szklanki płynnego miodu

W misce zmieszać oba rodzaje mąki,
sól,
sodę i cynamon.
  W misce ubić miękkie masło z cukrem i miodem.
Dodawać po trochu składniki suche
z pierwszej miski.

Następnie włożyć ciasto na ok. 30-1h do lodówki.

Po tym czasie ciasto rozwałkować dość
grubo
(moje się nieco rwało przy
wałkowaniu więc
można podsypać troszkę
mąki ale uwaga nie za dużo).
Wycinać okrągłe lub prostokątne ciastka
(mnie nawet
udało się zrobić kilka kwiatuszków:)).
W każdym ciastku zrobić widelcem kilka dziurek.

Piec ok. 10-15 minut w 180 stopniach.

  

2 komentarze:

  1. kocham wszystkie ciasta ,chleby i ciasteczka w ktorych znajduje siechoc niewielka ilosc sody...czyli zapisuje sobie przepis!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kapitalne ciasteczka! Często z chłopakiem mamy ochotę na właśnie takie wypieki do herbaty, ale niestety, w sklepach nie trafiliśmy jeszcze na na prawdę smaczne. W następnym mieszkaniu musimy mieć piekarnik. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń