Strony

26 lip 2011

Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym



Zostało mi pół puszki ananasa i zastanawiałam
się co by tu z nim
zrobić. A ponieważ bardzo lubimy
takie a la chińskie dania
to postanowiłam znowu
zrobić
coś na słodko-kwaśno.
Tym razem padło na wieprzowinę. 


Składniki na 4 osoby:
60dag wieprzowiny (u mnie schab)
1 cebula
1 czerwona papryka
1 zielona lub żółta papryka
6 plasterków ananasa z puszki
1 szklanka soku z ananasa
4 łyżki bulionu drobiowego

Składniki na sos:
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka octu winnego białego
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1/3 łyżeczki chilli w proszku
(można dać mniej)

Mięso pokroić w cienkie paski.
Oprószyć solą i pieprzem.
W dużym rondlu rozgrzać olej.
Wrzucić mięso i smażyć aż będzie brązowe.
Dodać pokrojoną w piórka cebulę i
smażyć jeszcze kilka minut razem.
Dodać pokrojoną w paski paprykę oraz
pokrojonego na cząstki ananasa.
Wlać zachowany sok ananasowy i bulion.
Całość przykryć i dusić ok. 20 minut aż
warzywa zmiękną.Przygotować sos.
W małej miseczce zmieszać sos sojowy,
ocet, chilli i mąkę.
Całość dobrze wymieszać (gdyby wyszło
za gęste można dodać trochę wody).
Sos wlać do rondla i dokładnie wymieszać.
Podgrzewać aż sos zgęstnieje.

6 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie połączenia smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wczoraj byłam w tureckiej restauracji, nie miałam czasu, wzięłam kebaba i uciekłam. ale takie coś za mną chodzi, oj chodzi... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. chińskie, tureckie... orientalne :P

    OdpowiedzUsuń
  4. dodalam do ulubionych bo wyglada ciekawie i musze sprobowac jak smakuje:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie zrobiłam, tylko, że dla dwojga, mniammm, wyszło znakomicie! Dzikuję, Ewa

    OdpowiedzUsuń
  6. Cieszę się, że smakowało:)

    OdpowiedzUsuń