Jedna z moich ulubionych sałatek.
Muszę się przyznać, że po raz pierwszy
przygotowałam ją samodzielnie.
Raz poszłam na łatwiznę i kupiłam
w torebce ale smakiem nie nie zachwyciła:))
Więc voila. Oto jest. Z tej strony.
Składniki na ok.3-4 osoby:
1 główka sałaty rzymskiej
1 spora pierś z kurczaka
4-5 kromek białego chleba
kilka łyżek oliwy
Składniki na sos:
5 łyżek majonezu
1 ząbek czosnku
1 łyżka octu winnego białego
2 anchovies z puszki
(ja nie dałam- bo nie miałam:))
parmezan do posypania
Najpierw przygotować grzanki.
Chleb pokroić w kostkę.
Polać oliwą i dokładnie wymieszać.
Wyłożyć na blaszkę i piec w 200 stopniach
przez ok. 5-8 minut aż będzie chrupiący.
Zdjąć z blaszki i ostudzić.
Mięso pokroić na dwie piersi.
Polać oliwą, posypać solą i pieprzem.
Usmażyć na patelni grillowej (lub zwykłej) na złoty kolor.
Zdjąć i ostudzić. Sałatę umyć i porwać na kawałki.
Przygotować sos. Majonez wymieszać z przeciśniętym
przez praskę czosnkiem, octem i rozgniecionym anchovies.
W salaterce ułożyć sałatę a na niej pokrojonego kurczaka.
Polać sosem, posypać grzankami i startym serem.
oj tak tego mi teraz trzeba :) mniammmm
OdpowiedzUsuńidealna na letnie dni... musi być pyszna ;-)
OdpowiedzUsuń