Dzisiaj proponuję lekki serniczek
z letnimi owocami pod galaretką.
Przepis pochodzi z gazety Tina i
miałam ochotę go zrobić już
od sześciu lat czyli od czasu nabycia
gazety ale jakoś się nie składało.
Aż do teraz:))
Składniki na spód
tortownica 26cm:
150g herbatników
75g masła
Składniki na masę:
50g masła
75g +25g cukru 4 jajka 400g twarogu mielonego
300g śmietany 18%
150g śmietany kremówki
sok z cytryny lub aromat cytrynowy
Składniki na wierzch:
ok. 30 dag owoców letnich
(jagody, maliny, porzeczki itd.)
1 galaretka czerwona(malina, truskawka lub wiśnia)
Najpierw przygotować spód.
Ciastka pokruszyć.
Masło roztopić i letnim zalać ciastka.
Dokładnie wymieszać i wylepić masą dno blaszki.
Można wstawić na chwilę do lodówki.
Teraz czas na masę serową.
Oddzielić białka od żółtek.
Białka wstawić do lodówki.
Śmietanę kremówkę ubić.
W misce utrzeć miękkie masło z 75g cukru.
Kolejno dodawać żółtka, twaróg, śmietanę 18%,
kremówkę i sok z cytryny (lub aromat).
Białka ubić z 25g cukru na sztywną pianę.
Dodawać porcjami do masy.
Delikatnie wymieszać.
Masę wylać na spód z herbatników.
Piec ok. 45-60 minut w 170-180 stopniach.
Po upieczeniu zostawić do ostudzenia w piekarniku.
Galaretkę rozpuścić w troszkę mniejszej ilości wody.
Gdy ostygnie wsypać do niej
przygotowane wcześniej owoce.
Gdy galaretka zacznie tężeć wylać na sernik i wstawić
do lodówki do całkowitego stężenia.
*ciasto rozbiłam z 1/2 porcji
niż podany przepis w gazecie.
Co nieco też zmieniłam:)
ten wierzch kusi mnie niezmiernie :)
OdpowiedzUsuńWspaniały! Ja od kilki dni marzę o serniku i chyba dziś upiekę;)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń